Varaa aikasi netissä
Tai soita 019 5211 500

Varaa aika netissä

tai soita 019 5211 500

Kevyempi katse silmiin yläluomileikkauksella

Yläluomileikkaukset | Porvoon Lääkärikeskus | 4.4.2018

Yläluomien ylimääräinen iho veltostuu iän myötä. Muutos tapahtuu hitaasti ja vaatii korjausta viimeistään silloin, kun se rajoittaa näköä ylä- ja sivusuuntiin. Yläluomien ylimääräinen iho tekee usein myös silmät väsyneen näköisiksi.

Jos silmäluomet tuntuvat painavilta ja otsaa joutuu nostamaan jatkuvasti, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Yläluomien kohotusleikkaus eli yläluomien blefaroplastia on yksi suosituimmista plastiikkakirurgisista leikkauksista. Se on myös tavallisin miehille tehtävä plastiikkakirurginen leikkaus. Yläluomileikkaus piristää ulkonäköä ja poistaa roikkuvan ihon aiheuttaman näkökenttäpuutoksen. Leikkaus vähentää jonkin verran myös otsan ryppyisyyttä. Otsan jatkuvasta jännitystilasta aiheutuvat kivut lieventyvät tai poistuvat kokonaan. Luomien ja silmäripsien meikkaaminen helpottuvat merkittävästi.

 

Yläluomileikkauksen kulku

Yläluomileikkauksessa poistetaan yläluomen ylimääräistä, roikkuvaa ja poimuuntuvaa ihoa sekä sen alla olevaa pullottavaa rasvaa. Leikkaus tehdään Porvoon Lääkärikeskuksen leikkaussalissa paikallispuudutuksessa. Arpi sijoittuu luomipoimuun, jossa se jää näkymättömäksi.

Leikkaus kestää noin tunnin. Toimenpiteen jälkeen potilas saa kylmäpussit silmilleen ja hän lepäilee istuma-asennossa 1–2 tuntia leikkaussalin heräämössä. Tämän jälkeen hän voi kotiutua. Yläluomileikkauksen jälkeinen kipu on melko lievää ja vahvoja kipulääkkeitä ei tarvita. Silmiä ei leikkauksen jälkeen peitetä, vaan näkökyky on tallella koko ajan. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua.

Ensimmäisen viikon ajan silmät ovat turvoksissa. Kaikkien mustelmien häviämiseen saattaa kulua noin kaksi viikkoa. Jälkitarkastus on 6–12 kuukauden kuluttua, jolloin arvet ovat usein hävinneet lähes näkymättömiksi.

Asiantuntijana Antti Koski
LT, plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri

 

Eroon väsyneistä silmistä

Plastiikkakirurgimme Antti Koski arvioi yhdessä asiakkaan kanssa, millainen yläluomien korjausleikkaus on tarpeellinen.

 

Varaa aika yläluomileikkaukseen

Voit varata ajan plastiikkakirurgin arviointikäynnille tutusta ajanvarausnumerostamme 019 5211 500.

Suonikohjuihin on moderneja hoitoja

Suonikohjut | Porvoon Lääkärikeskus | 7.3.2018

Kohjuvaiva on hyvin yleinen, varsin vaaraton tila, joka voi kuitenkin heikentää elämänlaatua huomattavastikin. Erikoislääkärin vastaanotolla tehty tilan kartoitus ja ultraäänitutkimus selvittävät helpoimmin, mikä hoitomuoto antaa parhaan tuloksen.

Suonikohjut ovat seurausta pintalaskimoiden vajaatoiminnasta. Tavallisimmin runkolaskimoiden läpät alkavat vuotaa ja alaraajan laskimopaine nousee seistessä ja istuessa. Vähitellen muodostuu kohjuja tai pienempiä sinertäviä laikkuja. Syytä tähän ei tiedetä. Kohjujen syntymistä ei myöskään voi omalla toiminnalla estää. Kohjut ovat yleisiä. Aikuisväestöstä 30–40 prosentilla on kohjuja. Tila on varsin vaaraton, mutta pitkään jatkuessaan voi vaikeuksia ilmetä.

Alaraajojen turvotus voi liittyä kohjutautiin, mutta myös moniin muihin tiloihin. Jos kohjusuoni saa iskun tai kolauksen, voi syntyä pinnallinen tukkotulehdus, aristava punainen ja kuumottava juova. Viimeistään silloin, kun nilkan alueella ilmenee ihon tummumista, kahvinruskeita alueita, on mentävä lääkäriin. Ihomuutos nimittäin enteilee säärihaavaa. Tavallisimmin kohjuinen raaja kuitenkin särkee ja siinä on paineen tunnetta etenkin pitkän paikallaan seisomisen jälkeen.

 

Milloin hoitoon?

Kohjutautiin liittyvä ihomuutos, toistuvat tukkotulehdukset ja tietenkin säärihaava ovat ehdottomia kajoavan hoidon aiheita. Komplisoitumattomista kohjuista hoidetaan ne, joissa oireet eivät muilla keinoin asetu, ja joissa todetaan ultraäänitutkimuksella huomattava pintalaskimoiden vajaatoiminta. Kaikkia kohjuja ei tarvitse operoida. Liikunta, hoitosukat, ajoittainen alaraajojen kohoasento ja ylipainon välttäminen riittävät useimmissa tapauksissa.

 

Mikä hoitomuoto on paras?

Se selviää parhaiten verisuonikirurgin vastaanotolla. Ultraäänitutkimus todentaa, missä vika piilee. Samalla selvitetään, tarvitaanko leikkaushoitoa vai onko vaiva vaahtohoidolla tai hoitosukalla hallittavissa. Mikäli runkolaskimon läpimitta on suuri, ei vaahtohoidolla saada pysyvää tulosta. Tämän hetken paras hoito on niin sanottu lämpöablatio. Näihin kuuluvat laser- ja radiofrekvenssihoidot. Uusiutuneissa kohjuissa ja reiden etuosan kohjuissa riittää vaahtohoito.

 

Laserhoito esimerkkinä

Suonikohjun laserhoito tehdään yleisimmin leikkaussaliolosuhteissa, joskin polikliiniset hoidot yleistyvät. Anestesiaa tai selkäpuudutusta ei tarvita. Paikallispuudutuksessa ohut laserkuitu viedään ultraääniohjatusti hoidettavaan laskimorunkoon, puudutetta lisätään hoidettavan suonen ympärille ja laserlaite antaa säädetyn määrän laserenergiaa suoneen. Suoni sulkeutuu pysyvästi ja vähitellen kuihtuu pois. Tavallisimmin toimenpide kestää noin 30 minuuttia per raaja. Iho-ompeleita ei tarvita. Toipuminen on nopeaa, vain muutaman päivän sairausloma on tarpeen. Hoitosukkaa pidetään viikko.

Asiantuntijana Juha Pitkänen
Verisuonikirurgian erikoislääkäri

Varaa aika arviointikäyntiin 019 5211 500.

Peräaukon vaivat

Gastrokirurgia | Matti J Turunen | 17.10.2017

Vallitseva sää sekä arkiset sairautemme kuuluvat sosiaalisen keskustelun vakioteemoihin. On kuitenkin tiettyjä sairausryhmiä, joita avoin keskustelu aktiivisesti välttää; näihin kuuluvat peräaukon vaivat eli proctologiset sairaudet.

Häveliäisyys lienee suurin syy siihen, että näissä vaivoissa hakeudutaan tutkimuksiin ja hoitoon vasta siinä vaiheessa kun ne alkavat vaikeuttaa arjessa selviämistä.

Peräpukamat ovat yleisimpiä ihmistä vaivaavia riesoja 50 ikävuoteen mennessä on lähes jokainen kokenut ainakin yhden peräpukamiin liittyvän oireen tai tapahtuman. Oireina on saattanut esiintyä verenvuotoa, sietämätöntä kutinaa tai kirvelyä, voimakasta kipua tai tulehdusoireita. Dramaattisimpana oireena on saattanut esiintyä agonisoivaa kipua ulkoisen peräpukaman veritulpan muodossa. Tila saattaa vaatia hoituakseen päivystyksellisen pientoimenpiteen paikallispuudutuksessa.

Yleisin peräpukamien hoitomenetelmä nykyisin on ilman edeltävää valmistelua tehtävä pukamien kumilenkki ligaturahoito. Hoito ei johda sairauslomaan, suositeltavaa on kuitenkin välttää fyysistä ponnistelua 2-3 vrk toimenpiteen jälkeen. Pukamien leikkaushoito on nykyisin vähäisempää kuin aiemmin, kuitenkin hankalien tapausten hoidossa se on edelleen kiistattomasti tehokkain.

Anaaliaukon kutinan ja tulehdusten taustalla ovat usein ulkoisten pukamahelttojen aiheuttamat hankaus ja hautumisilmiöt. Ulkoisia pukamia voidaan hoitaa paikallispuudutustoimenpitein.

Peräaukon haavaumat ja anaalifistelit voivat pahimmillaan aiheuttaa vakavia akuutteja tulehdustiloja, jotka vaativat ripeää toimintaa, jopa päivystysleikkauksia. Yleisimmin ne kuitenkin esiintyvät kroonisina vaivoina, aiheuttaen ulostamiseen liittyviä pahenevia kipuja sekä märän ja veren erittymistä sekä tulehdusoireita. Molemmat vaivat tulisi diagnosoida varhain , jotta vaikutukset sulkijalihas järjestelmään voidaan estää . Valikoidut anaalihaava ja fistelitapaukset hoituvat osaavissa käsissä jopa paikallispuudutus toimenpiteenä.

Viattomalta tuntuvan anaalioireen taustalla saattaa olla syy, joka pitkittyessään voi johtaa jopa syövän kehittymiseen. Tämä on ehdottomasti liian kallis hinta turhasta häveliäisyydestä.

Matti J. Turunen

kirurgian ja gastrokirurgian erikoislääkäri

Varaa aika Matin vastaanotolle nettiajanvarauksestamme.

 

Hyvä terveys on urheilijan tärkein työkalu

Sporttiklinikka | Merja Forsman | 6.4.2017

(kuva: Taneli Niinimäki)

Urheilijan kehittymisen ja menestyksen edellytys on, että terveys on kunnossa. Valitettavasti urheiluvammat ovat kuitenkin yleisiä myös nuorilla urheilijoilla. Rallikuski Jussi Lindberg käy Porvoon Lääkärikeskuksen Sporttiklinikalla, jossa kaikki asiat hoidetaan yhdellä käynnillä, saman katon alla.

Ralli on rankka laji. Se vaatii kovaa kuntoa, nopeat refleksit ja ennen kaikkea erinomaisen terveyden.

– Väsyneenä ja huonossa kunnossa on vaikea ajaa 180 km tunnissa pikkuteitä ja väistellä puita. Käsien on pysyttävä ratissa ja jalkojen toimittava nopeasti, porvoolainen rallikuski Jussi Lindberg kertoo.

Lindberg ajaa rallin SM-sarjassa SM3-luokassa, allaan hänellä kehrää Renault Twingo.

Voidakseen kisata rallikuskien täytyy käydä vuosittain lääkärintarkastuksessa, joka on edellytys kilpailulisenssille.

Porvoon Lääkärikeskuksen Sporttiklinikalla tarkastukset suorittaa lääketieteen lisensiaatti, liikuntalääketieteeseen erikoistuva Iiro Välimäki.

Lisenssitarkastukset Sporttiklinikalta

Rallin lisenssitarkastuksessa kuskeille tehdään sydämen EKG ja paastosokeritutkimus. Samalla tarkistetaan mm. näkö, neurologiset toiminnot ja raajojen toiminta. Myös veriryhmä selvitetään, jos se ei ole jo tiedossa.

Rallin lisäksi esimerkiksi kamppailulajin harrastajille sekä korkeimman sarjan jääkiekko- ja jalkapallopelaajille tehdään kattava perustarkastus, jota seuraa vuosittainen kevyempi tarkastus.

Rallikuskien terveydelle omat haasteensa tuovat kova vauhti, tömähdykset, törmäykset ja tieltäajot. Tästä syystä kuskien Akilleen kantapää sijaitseekin usein niska-hartia-alueella.

– Jumituksia tulee. Kypärä painaa aika paljon ja ajaessa pää heiluu puolelta toiselle. Niska-hartiaseutu on kovalla koetuksella, Lindberg selittää.

– Jos lihakset eivät ole kunnossa, ne eivät pysty suojaamaan tehokkaasti tukirankaa. Silloin selkä on erityisen altis erilaisille vammoille ja kiputiloille, Välimäki kertoo.

– Ideaalitilanne olisi havaita mahdolliset ongelmakohdat tuki -ja liikuntaelimistössä jo ennen kuin niistä aiheutuu ongelmia suorituskykyyn.

Mitä nuorempana tarkastuksiin, sitä parempi

Välimäki toivoo, että nuoret tuotaisiin lääkärintarkastuksiin jo harrastuksensa varhaisemmassa vaiheessa.

– Urheilijat voivat välttää monet vammat, vääränlaisen harjoittelun ja jopa väärän lajivalinnan, jos he tulevat tarkastuksiin aiemmin.

Lapset ja murrosikäiset eivät välttämättä itse huomaa esimerkiksi virheasentojaan, jotka lääkäri sen sijaan tunnistaa usein nopeastikin urheilijoiden ryhdistä.

– Virheasennosta ei ole nuorena välttämättä vielä mitään vaivaa, jos nivelet eivät altistu rasitukselle, Välimäki tietää.

Urheilijoiden terveystarkastukset eivät ole vain kilpailijoille vaan niistä on hyötyä kaikille urheilijoille ja liikkujille.

Kerralla kuntoon, saman katon alla

Rallikuskit arvostavat nopeutta – myös palveluissa.

– Porvoon Lääkärikeskuksessa tulen ovesta sisään ja samasta ovesta ulos kaikki hommat hoidettuna. Jos jotain on vialla, hoito aloitetaan heti, eikä minun tarvitse ajaa paikasta toiseen. Saan itseni nopeasti ja vaivattomasti kuntoon, Lindberg kiittää.

Sporttiklinikalla urheilijan käytettävissä on urheiluvammoihin erikoistunut tiimi, johon kuuluu urheilukirurgiaan perehtyneitä ortopedeja, fysioterapeutteja, liikuntalääketieteeseen erikoistumista suorittava lääkäri ja käsikirurgi.

Kun kaikki asiantuntijat ovat saman katon alla, asiakas säästää aikaa ja tarvittavat tutkimukset saadaan tehtyä samalla käynnillä.

– Minulle on myös helpompaa, että saan laskutusasiat, kuitit ja kaikki samasta paikasta, ja vakuutusyhtiöiden kanssa asioiminen sujuu kätevämmin, Lindberg lisää.

Tällä kertaa Lindberg pääsee tarkastuksesta puhtain paperein kotiin – pientä niskajäykkyyttä lukuun ottamatta kaikki on kunnossa.

Lajin hurjalta tuntuvasta luonteesta huolimatta rallikuskit eivät olekaan ne urheilijat, joita klinikalla useimmin näkyy vaivojaan hoitamassa.

– Kesällä pelaan futista, silloin käyn tuon tuosta Iiron juttusilla, Lindberg naurahtaa.

– Nähdään taas kesällä, Välimäki vinkkaa.

 

Lisätietoja Sporttiklinikasta

Lisätietoa Porvoon Lääkärikeskuksen Sporttiklinikasta saat tästä.

 

Muut artikkelit aiheesta

Yritysinfo-lehden artikkeli:

Uusi sporttiklinikka hoitaa tehokkaasti ja nopeasti urheilijan terveyttä (pdf)

 

 

 

Punkit tulevat - varaudu näin

Punkkirokotukset | Nina Karlsson | 20.3.2017

Punkit tulevat lämmön myötä ja ovat aktiivisia, kun ulkolämpötila kipuaa yli +5C. Suomessa puutiaiskausi kestää toukokuusta lokakuun loppuun. Vähän lämpimämmässä Keski-Euroopassa puutiaiskausi on usein pidempi.

Punkkien aiheuttamat taudit ovat lisääntyneet Itä-Uudellamaalla ja arviolta neljäsosa punkeista kantaa Borrelioosi-bakteeria. Vain yksi viidestä puremasta johtaa tartuntaan, sillä punkin tulee olla kiinnittyneenä ihoon useita tunteja, että bakteeri ehtisi tarttua. Mitä kauemmin punkki on kiinni ihossa, sitä suurempi riski sairastua borrelioosiin. Puutiaisaivokuume tarttuu lähes välittömästi punkin syljestä.

Mikä on puutiaisaivotulehdus ja borrelioosi?

Puutiaisaivotulehdus (ent. Kumlingen tauti) TBE (Tick-borne encephalitis), on useimmiten puutiaisen, kansanomaisesti punkin, pureman kautta leviävä virusinfektio. Puutiaisaivokuume tarttuu lähes välittömästi punkin syljestä. Puutiaisaivokuume alkaa usein kuumeilulla ja huonovointisuudella. Tartunnan saanut voi sairastua sairaalahoitoa vaativaan aivokuumeeseen. Tautiin ei ole lääkitystä, mutta sitä vastaan voi suojautua rokotteella.

Borrelioosi eli Lymen tauti on punkkien levittämä taudinkuvaltaan vaihteleva infektiosairaus. Oireita on usein vaeltava ihottuma, joka voi olla ympyrämäinen, tasavärinen tai se voi muistuttaa mustelmaa. Tautia hoidetaan antibiooteilla. Borreliaa vastaan ei ole rokotetta.

Milloin kannattaa ottaa punkkirokote?

Punkkirokotesarjaa kannattaa aloittaa kylminä kuukausina, ja perussuoja sisältää kolme pistosta. Punkkirokote ei suojaa borrelioosilta mutta nujertaa 90 prosenttia puutiaisaivokuumetapauksista. Rokotetta suositellaan luonnossa liikkuville, riskialueilla asuville sekä riskialueisiin matkustaville. Muistathan myös, että punkit pääsevät eläinten kanssa talon sisään ja voivat lymyillä pihanurmikollakin.

Miten punkeilta voi suojautua?

Kun liikut sellaisilla alueilla, joilla puutiaisen levittämää aivotulehdusta esiintyy, voit pitää saappaita, pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaista paitaa. Jos vielä laittaa sukanvarret housunlahkeiden päälle, punkit eivät löydä iholle niin nopeasti. Vaaleista vaatteista bongaa punkit helpommin. Voit myös käyttää puutiais- ja mäkäräkarkoitteita esim. Off Punkki.

 

Miten rokotussarjaa toteutetaan?

 • Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 5-12 kuukauden päästä toisesta annoksesta.
 • Jos suojaa tarvitaan nopeasti, toinen annos voidaan antaa jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä. Myös tällöin kolmas annos annetaan 5-12 kuukauden päästä toisesta annoksesta.
 • Ensimmäinen tehosteannos suositellaan annettavaksi kolmen vuoden kuluttua
 • Tämän jälkeen, jos altistuminen TBE-virukselle edelleen jatkuu, tehostetaan seuraavasti: alle 50-vuotiaille annetaan tehosteet 10 vuoden välein, 50-60 -vuotiaille 5 vuoden välein ja yli 60-vuotiaille annetaan tehosteet 3 vuoden välein.

Punkkirokotusta suositellaan

 • riskialueilla pysyvästi asuville
 • kolme vuotta täyttäneille, jotka oleskelevat pitkiä aikoja (viikkoja, kuukausia) riskialueilla ja liikkuvat paljon metsässä, maastossa ja saaristossa
 • matkailijoille, jotka aikovat liikkua maastossa Ahvenanmaalla, Baltian maissa tai erityisillä riskialueilla Keski-Euroopassa

Psykofyysinen fysioterapia

Psykofyysinen fysioterapia | Sirkku Matilainen | 27.9.2016

Psykofyysinen fysioterapia on fysioterapian erikoisala, jonka tavoitteena on edistää ihmisen kokonaisvaltaista toimintakykyä. Työvälineitä ovat muun muassa liikeharjoitteet, hengitys- ja kehotietoisuusharjoitukset, rentoutusmenetelmät, pehmytkudoskäsittelyt sekä vuorovaikutusta vahvistavat harjoitteet, joiden avulla sinä:

 • opit arvostamaan ja aistimaan omaa kehoasi ja sen reaktioita
 • saat turvallisemman ja varmemman kontaktin itseesi ja omaan tapaasi olla
 • saat vaihtoehtoisia tapoja liikkua ja kokea
 • opit rentoutumista, tasapainottumista ja stressinhallintaa
 • kykenet itse säätelemään työasentoja ja kuormitusta
 • pystyt omien oivalluksiesi avulla vaikuttamaan kipujen ja oireiden syihin
 • koet liikkumisen osaksi itseilmaisua ja löydät mahdollisuuksia muutokseen ja kehitykseen
 • pystyt vahvistamaan itsetuntemustasi
 • opit vuorovaikutustaitoja, nonverbaalia ilmaisua ja yhdessä toimimista

Opit selviytymiskeinoja ja ratkaisumalleja elämääsi, ja oma kehollisuutesi kokeminen, tunnistaminen sekä hyväksyminen mahdollistuu. Kuntoutuksessa huomioidaan myös hengityksen, asentojen ja liikkumisen nostamien tunteiden, ajatusten ja kokemusten merkitys. Fysioterapian tavoitteet vääräytyvät aina asiakkaan voimavarojen ja elämäntilanteen mukaan.

Keho ja mieli muodostavat kokonaisuuden

Työskentelyn taustalla on psykofyysinen ihmiskäsitys ja ymmärrys siitä, että keho ja mieli muodostavat kokonaisuuden ja ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Kehon tuntemukset vaikuttavat mieleen, toisaalta tunteet ja ajatukset heijastuvat liikkumiseen ja kokemukseen omasta kehosta.

Suosittelemme psykofyysistä fysioterapiaa erityisesti sinulle jolla on:

 • neurologisten tai tuki- ja liikuntaelinsairauksien aiheuttamia toimintakykyhäiriöitä
 • stressioireita, unettomuutta, jännittyneisyyttä tai uupumusta
 • pitkittyneitä kiputiloja
 • vaikeuksia perusliikkumisessa tai oman kehon tiedostamisessa
 • traumasta tai post-traumaattisesta stressireaktiosta aiheutuvia fyysisiä oireita
 • mielenterveyden ongelmia esim. masennusta, syömishäiriöitä tai paniikkioireita

Toteutuneen fysioterapian arvoinnissa merkittävintä on sinun itse kokema muutos ja kasvukehitys kohti oman elämän hallintaa. Psykofyysistä fysioterapiaa voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäterapiana.

Psykofyysistä fysioterapiaa antaa Sirkku Matilainen

Sirkku Matilainen on ainoa tällä hetkellä Porvoossa joka antaa psykofyysistä fysioterapiaa. Hän on myös Psykofyysisen Fysioterapian Yhdistys ry:n (PSYFY:n) jäsen. Sirkku tekee myös omassa Fysiotuvassaan työtä. Lue lisää Fysiotuvasta tästä.

Sirkulla on kuntoutuksesta yli kahdenkymmenen vuoden kokemus ja psykofyysisestä fysioterapiasta 16 vuoden kokemus yksityisvastaanotoillaan ja psykiatrisissa sairaaloissa.

Sirkku Matilainen

Sirkku Matilainen

fysioterapeutti, ylempi AMK, erik. AMK, kouluttaja