Varaa aikasi netissä
Tai soita 019 5211 500

Varaa aika netissä

tai soita 019 5211 500

Apua astmaan ja allergioihin

Astma-, allergia- ja ihonhoito-ohjaukseen voi tulla silloin kun tarvitsee apua allergian ja astman hoidossa joko lääkärin lähetteellä tai ilman. Astma- ja allergiahoidon tarve suunnitellaan yhdessä lähettävän lääkärin ja potilaan/perheen kanssa.

Astma-, allergia- ja ihonhoito-ohjaus voi olla kestoltaan 30 minuuttia (esim. lyhyt astmainfo, lääkkeenotto-opetus ja PEF-seurannan ohjaus tai allergiaohjaus) tai 60 minuutin perusteellisempi ohjaus.

Ajanvaraus ohjaukseen voit tehdä puhelimitse suoraan astma- ja allergiahoitajan Maria Myllylän puhelinnumerosta 040 350 6040 tai 019 5211 500.

Spirometria

Spirometriassa mitataan keuhkojen tilavuutta ja tuuletuskykyä sekä mahdollisen tuuletuskyvyn toimintahäiriön luonnetta, vaikeusastetta ja palautuvuutta. Spirometriatukimus sopii kouluikäisille sekä aikuisille. Kun tutkimukseen liitetään juoksurasituskoe ja/tai bronkodilataatiokoe, voidaan tarkemmin tutkia astmaan liittyvää supistusherkkyyttä. Mittauksessa puhalletaan putkeen, joka mittaa keuhkojen tilavuutta ja uloshengityksen puhallusvirtausta.

Perusmittaus kestää noin 15-20 min. bronkodilataatio noin 45 min. ja rasitusspirometria noin 60 min. Lue tutkimuksen valmistautumisohjeet tästä. Lasten rasitusspirometriaan on erillinen valmistautumisohje, jonka löydät tästä.

Impulssioskillometria

Impulssioskillometria on keuhkofunktion mittausmenetelmä, joka sopii alle kouluikäisille (2-7 vuotiaille). Tutkimuksessa riittää lapsesi passiivinen yhteistyö, koska mittaukset tehdään lepohengityksen aikana. Mittauksessa lapsi saa istua tuolilla ja hengittää putken kautta rauhallisesti. Mittauksen aikana allergia- ja astmahoitajan dvd:llä voi katsoa lastenelokuvia.

Perusmittaus kestää noin 15-30 min., bronkodilataatio 45 min ja rasitusoskillometria 90min. Lue tutkimuksen valmistautumisohjeet tästä.

Uloshengityksen typpioksidimittaus

Uloshengityksen typpioksidimittaus on sekä aikuisille että lapsille sopiva nopea ja tarkka mittaus, joka kertoo inflammaatiosta tai infektiosta hengitysteissä. Mittauksessa puhalletaan putkeen vähän eri tavalla kuin spirometriatutkimuksessa. Puhallus pitää uloshengityksen typpioksidimittauksessa olla pitkä ja tasainen.

Mittaus kestää 15-20 min. Lue tutkimuksen valmistautumisohjeet tästä.

Prick-testi 

Prick-testi on atooppisen allergian perustutkimus, johon tarvitaan lääkärin lähete. Prick-testi tehdään kaikenikäisille, jopa vauvoille. Yhdellä testikerralla voidaan tutkia suuri joukko allergeeneja ja tulos valmistuu samalla käyntikerralla. Porvoon Lääkärikeskuksen testisarjat ovat: perussarja, ruokasarja, vihannes-juuressarja ja maustesarja. Prick-testi tehdään käsivarren sisäpuolelle ja tulos luetaan 15 minuutin kuluttua. Raskaana oleville naisille testiä ei suositella.

Prick-testin kesto on noin 30 min. Lue tutkimuksen valmistautumisohjeet tästä.

Ruoka-aine altistus

Ruoka-aine altistuksessa diagnoosi perustuu oireiden häviämiseen, epäillyn ruoka-aineen välttämisen aikana ja niiden palaamiseen, kun ruoka-aine otetaan uudelleen ruokavalioon. Valvottu altistuskoe suoritetaan vastaanotolla, jossa on valmius anafylaktisen reaktion ensiapuhoitoon. Ruoka-aine altistus sopii kaikenikäisille lapsille. Altistukseen varataan 3-5 tuntia.

Lääkeaine altistus

Lääkeaine altistus on useimmissa tapauksissa ainoa luotettava diagnostinen menetelmä selvittää lääkeaineallergiaan liittyvää yliherkkyyttä. Virusinfektiot voivat joskus aiheuttaa samakaltaisia ihottumia kuin lääkeallergiat. Altistusta tehdään, jos lääke on potilaalle hoidon kannalta tärkeä tai jos potilaalla on runsaasti epäiltyjä lääkeaine allergioita. Lääkeainealtistus sopii kaikenikäisille lapsille. Altistukseen varataan 3-5 tuntia.

Allergian siedätyshoito

Siedätyshoito on IgE-välitteisen allergian täsmähoitoa, eli syynmukaista hoitoa, jossa elimistö totutetaan allergian aiheuttajaan antamalla potilaalle allergeenia säännöllisesti joko pistoksena tai kielenalustablettina. Hoidon tavoitteena on nostaa allergisen henkilön toleranssia. Siedätyshoito lievittää allergisen nuhan ja silmätulehduksen oireita merkittävästi, ja osalla allergiaoireet häviävät täysin. Sen sijaan oirelääkitys (antihistamiinit, nenäsumutteet, silmätipat) eivät vaikuta allergian perussyyhyn, ne lievittävät oireita vain hetkellisesti. Siedätyshoidolla allergialääkkeiden tarve vähenee ja elämänlaatu siitepölykautena kohenee. Allergiaoireet eivät enää rajoita elämää, kuten liikkumista ulkona siitepölyaikaan. Allergiaoireet lievittyvät yleensä jo ensimmäisenä keväänä, ja teho säilyy yleensä useita vuosia siedätyshoidon jälkeen. Siedätyshoito saattaa myös vähentää riskiä sairastua astmaan potilailla, joilla on allerginen nuha.

Siedätyshoitoa voidaan antaa 5 vuotta täyttäneille. Lääkäri arvioi tarkemmin siedätyshoidon aiheet ja vasta-aiheet ja määrää siedätyshoitoa edeltävästi tarvittavat tutkimukset. Siedätyshoidon kesto on tavallisimmin kolme vuotta.

Lue siedätyshoidon valmistautumisohjeet tästä.

Allergia- ja astmahoidon lomakkeet ja valmistautumisohjeet

Valmistautumisohjeet allergiaan ja astmahoitoon tuleville potilaille löytyy tästä.

 

Sinua hoitaa

Maria Myllylä

Lastensairaanhoitaja, allergia- ja astmahoitaja Lue lisää

Maria Myllylä

Lastensairaanhoitaja, allergia- ja astmahoitaja

Kielitaito

Ruotsi, suomi

Vastaanotto

Viisi päivää viikossa

Erityisosaaminen

Astma ja allergia

Muuta

Ajanvaraus omasta puhelinnumerosta 040 350 6040 tai puhelinajanvarauksesta.

VARAA AIKA: SOITA 019 5211 500

Tanja Ingelin

Lastensairaanhoitaja, AMK, allergia- ja astmahoitaja Lue lisää

Tanja Ingelin

Lastensairaanhoitaja, AMK, allergia- ja astmahoitaja

Kielitaito

Suomi,ruotsi

Vastaanotto

neljä päivää viikossa

Erityisosaaminen

Allergia ja astma

Muuta

Ajanvaraus omasta puhelinnumerosta 040 635 9202 tai puhelinajanvarauksesta

VARAA AIKA: SOITA 019 5211 500