Varaa aikasi netissä
Tai soita 019 5211 500

Varaa aika netissä

tai soita 019 5211 500

Nilkan vammat

Nilkan nyrjähdys on erittäin yleinen vamma. Yleensä nilkka nyrjähtää ’ulospäin’, jolloin jalkaterä vääntyy sisäänpäin. Heti vamman sattuessa tulisi toteuttaa KKK-periaatteita (kts polvivammat). Yleisimmin nyrjähdyksessä vaurioituu nilkan ulkosyrjän nivelsiteet. Näillä nivelsiteillä (FTA, FC, FTP) on hyvä paranemistaipumus. Usein on kuitenkin järkevää asettaa ilmalasta tai vastaava tuki. Nivelsiteet parantuvat silloin paremmin.

Milloin hoitoon?

Mikäli nilkkavamma ei lähde paranemaan lähipäivinä, niin olisi hyvä arvioida vamman laajuus. Nilkan tukevuus tutkitaan, mahdolliset liitännäisvammat suljetaan pois kuvantamistutkimuksilla tarpeen vaatiessa. Mikäli nilkka ei kestä varaamista ollenkaan, niin vamma kannattaa arvioida jo alkuvaiheessa. Nyrjähdyksessä voi myös pohjeluu murtua ja tämä on yllättävänkin yleinen vammalöydös.

Nilkan alueella on useita luita, jänteitä sekä nivelsiteitä. Mikäli toipuminen ei lähde ensimmäisten päivien aikana hyvin käyntiin, niin kannattaa varmistaa, että vakavampia vaurioita ei ole sattunut. Näitä ovat mm pohjeluun, sääriluun, telaluun sekä kantaluun murtumat. Myös keskijalkaterän lukuisat luut voivat murtua.

Sääri- ja pohjeluuta yhdistävä syndesmoosi on tärkeä rakenne nilkan toiminnalle. Tämän ja muiden hieman harvinaisemman vamman diagnosointi on oleellista, että hoitolinja saadaan alusta lähtien oikeille urille.

Ajanvaraus ja lisätietoa

Ajanvaraus ja lisätietoa saat puhelimitse 019 5211 500.

Sporttiklinikan tiimi

Iiro Välimäki, yleislääkäri, liikuntalääketieteeseen erikoistumassa
Carl Lybäck, LL, ortopediaan erikoistuva, kamppailulääket. cert. Amer College of Sports Med
Christer Lybäck, LT, kirurgi, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Heidi Niemi, fysioterapeutti
Nora Liljestrand, fysioterapeutti
Jari Tissari, fysioterapeutti