Varaa aikasi netissä
Tai soita 019 5211 500

Varaa aika netissä

tai soita 019 5211 500

Olkapään vammat

Olkapää on elimistön liikkuvin nivel. Tämän vuoksi olkapään rakenne voi vaurioitua monella tavalla. Tyypillisinä vammoina ovat kaatumisen seurauksena sattuneet murtumat olkaluun yläosaan tai solisluuhun. Solisluun lapaluuhun yhdistävä nivel (AC-nivel) voi kaatuessa myös vaurioitua. Kiertäjäkalvosimen jänteistä sivunostaja (supraspinatus) voi myös revetä kiinnittymisestään kaatumisen seurauksena. Ulkokiertäjä (infraspinatus) sekä sisäkiertäjä (subscapularis) vaurioituvat harvemmin. Tärkeää on kuitenkin vamman alkuvaiheessa arvioida vammat laatu sekä hoitolinja.

Milloin hoitoon?

Mikäli olkanivel ei kaatumisen jälkeen kunnolla liiku, niin on hyvä lähipäivien aikana käydä vammoihin perehtyneen lääkärin arviossa. Olkanivel tutkitaan ja mahdolliset vauriot selvitetään usein kuvantamismenetelmin (röntgen tai magneetti).

Olkanivel on liikkuvuutensa vuoksi herkkä vaurioitumaan myös vääntöliikkeissä. Silloin tyypillisinä vaurioina ovat rustorenkaan (labrum) repeämät sekä hauiksen pitkän jänteen (lhbb) vauriot. Myös kiertäjäkalvosimen (supraspinatus, infraspinatus & subscapularis) jänteet voivat olkanivelen vääntävän vamman jälkeen rikkoontua.

Olkanivelen sijoiltaanmeno on aina päivystystilanne. Sen yleensä tuntee itse; ”nyt meni pois paikaltaan”. Kipu on usein myös kova. Olkanivel täytyy palauttaa mahdollisimman pian paikalleen lisävaurioiden estämiseksi.

Rintalihaksen repeämät

Rintalihaksen repeämät eivät aina aiheuta suurta kipua. Tyypillisesti rintalihas repeää penkkipunnerruksessa tai kamppailu/kontaktilajia harrastaessa. Tyyppilöydöksenä on olkavarren sisäsyrjän suurehko mustelma, rintalihaksen vetäytyminen keskemmälle sekä voimattomuus. Mikäli herää epäilys rintalihaksen repeämästä, tulisi se mieluiten lähipäivien sisään tutkia huolellisesti ja kuvantaa magneetilla. Hoitopäätös tehdään vamman vakavuuden ja kokonaistilanteen perusteella. Jänteen irrotessa kokonaan luusta, on leikkaushoito välttämätön, mikäli haluaa, että rintalihaksen voima palautuu entiselleen.

Ajanvaraus ja lisätietoa

Ajanvaraus ja lisätietoa saat puhelimitse 019 5211 500.

Sporttiklinikan tiimi

Iiro Välimäki, yleislääkäri, liikuntalääketieteeseen erikoistumassa
Carl Lybäck, LL, ortopediaan erikoistuva, kamppailulääket. cert. Amer College of Sports Med
Christer Lybäck, LT, kirurgi, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Heidi Niemi, fysioterapeutti
Nora Liljestrand, fysioterapeutti
Jari Tissari, fysioterapeutti