Varaa aikasi netissä
Tai soita 019 5211 500

Varaa aika netissä

tai soita 019 5211 500

Polvien vammat

Polvivammat voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään:

1. Suoralla vammamekanismilla syntyvät. Näissä esimerkiksi kaatuessa tulee suora isku säären yläosaan tai polvilumpioon. Mikäli polvi liikkuu hyvin, niin kyse on todennäköisesti ruhjetasoisesta vammasta. Nämä parantuvat yleensä 1-2 viikon kuluessa. Suoralla vammamekanismilla voi myös tulla luunmurtumia. Silloin turvotus on tyypillisesti suurempaa eikä polven liikuttelu ilman huomattavaa kipua tahdo onnistua. Nämä vaativat aina vammoihin perehtyneen lääkärin arviota sekä kuvantamistutkimuksia. Suoralla vammamekanismilla voi myös polvinivelen sisäinen rusto vaurioitua. Nämä vammat selviävät yleensä tutkimuksen ja tarvittaessa magneettikuvan perusteella. Hoito arvioidaan tapauskohtaisesti.

2. Urheiluvammoissa on tyypillisempää, että vamma on sattunut polven vääntyessä. Vääntösuunta antaa viitteitä siitä, mitä rakenteita polvessa on vaurioitunut. Sisäänpäin vääntyessä vaurioituu tyypillisesti polvea tukeva sisempi sivuside (MCL). Ulkosuunnan väännössä taas ulompi sivuside siihen liittyvine rakenteineen voi vaurioitua (LCL). Eturistiside (ACL) sekä takaristiside vaurioituvat usein väännön sekä kiertävän (rotaatio) voiman yhteisvaikutuksesta. Polven nivelkierrukat (meninskit) voivat vaurioitua kaikilla yllämainituilla mekanismeilla. Nivelside- & kierrukkavammojen hoito on aina yksilöllistä. Hoitopäätökseen vaikuttavat vaurioiden laajuus sekä vaikutukset polven toimintaan. Tutkimusten jälkeen selviää, onko vammalla hyvä paranemisennuste ilman leikkausta vai onko leikkaushoidolla odotettavissa parempi lopputulos. Magneettikuvaus on usein tarpeen lisätiedon saamiseksi.

Polvivammoissa kannattaa hakeutua hoitoon jo nopealla aikataululla, mikäli polvi ei ojennu vamman jälkeen suoraksi. Myös varaamisen estävä kipu on aihe nopeasti (1-3 päivän sisällä) tehtäviin tutkimuksiin.

Mikäli polvi liikkuu suoraksi ja koukkuun hyvin eikä loukkaantuneella jalalla seisominen aiheuta kovaa kipua, voi vammaa seurata kotona noudattaen KKK -periaatteita (kylmä, koho ja kompressio). Tämä vähentää alkuvaiheen turvotusta sekä kipua. Hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman nopeasti vamman jälkeen.

Ajanvaraus ja lisätietoa

Ajanvaraus ja lisätietoa saat puhelimitse 019 5211 500.

Sporttiklinikan tiimi

Iiro Välimäki, yleislääkäri, liikuntalääketieteeseen erikoistumassa
Carl Lybäck, LL, ortopediaan erikoistuva, kamppailulääket. cert. Amer College of Sports Med
Christer Lybäck, LT, kirurgi, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Heidi Niemi, fysioterapeutti
Nora Liljestrand, fysioterapeutti
Jari Tissari, fysioterapeutti